måndag 11 januari 2010

Mer än bara utseende?

Under många år tyckte jag att Brad Pitt bara uppskattades för sitt snygga utseende och aldrig för sin talang. Jag upplevde det som att även om han gjorde väldigt bra rollprestationer så fick han aldrig cred för dem för han var liksom bara en ”Pretty Boy”. Det var väl när han gjorde ”Seven” och ”De tolv apornas armé” som folk faktiskt började prata om hans skådespel också. Själv tycker jag att han är en väldigt duktig skådespelare, ett bra exempel är ”Burn after reading”. Där är han grym.

Nu tycker jag mig ana samma tendenser när det gäller Robert Pattinson som är mest känd för sin roll som Edward i Twilightfilmerna. När en skådespelare har större delen av världens tonårstjejer skrikande efter sig så är det kanske svårt för till exempel manliga medelålders filmkritiker att höja honom som en bra skådespelare. Det verkar nästan som att det inte går att kombinera flickidol med respekterad skådespelare. För mig är han en bra skådespelare, jag tror aldrig att det hade kunnat bli en sådan här hysteri om han inte varit det. Men jag tror att risken är stor att det kommer bli likadant för honom som för Brad Pitt i hans yngre dagar. Män kommer säga att de är dåliga skådespelare som bara får roller för sitt utseende och om någon kvinna säger att de är bra skådespelare så säger männen ”det säger du bara för att han är snygg”. Tiden får väl utvisa om jag har rätt eller inte…





2 kommentarer:

  1. Jag börjar med Brad Pitt. Personligen tycker jag att hans utseende är överskattat. Han är alldeles för perfekt i sin yttre framställning för att falla mig i smaken. Visst kan jag se att han ser bra ut och jag förstår att han är en drömman för många kvinnor runt om i världen men för mig är han en medelmåtta utseendemässigt. I sin yrkesroll anser jag dock att han är kunnig och jag förstår att den framgång han erhåller. Jag har däremot aldrig sett honom som en extraordinär skådespelare. Han är duktig men det finns bättre. Däremot tycker jag att han blev orättvist behandlad av kritiker i början av sin karriär. Att såga någon på grund av dess utseende är lågt och orätt. Jag förstår vad du vill säga med detta inlägg Anna. jag anser också att det finns en orättvisa i kritikers granskning av filmer, litteratur, skådespelare och författare. Så fort något blir kommersiellt blir det något fult att tycka om. Dessa kritiker, då ofta män och kvinnor med en tendens av tvång att hävda sig, borde ta ett steg ner från de höga hästarna de sitter på. De borde komma ner till den verkliga världen. Det som folk tycker om, om det är en persons utseende eller en film, så betyder inte det att det är dåligt. Vad som förundrar mig i detta är att emellertid Johnny Depp klarat sig ur kritikernas vassa klor. Kan det ha att göra med hans exentriska val av roller och filmer? Det måste det ju vara för han är ju en av de vackraste människor som vi beskådat. Eller har jag fel? Med detta kommer vi då till Rob Pattinson. Denna gudalika gestalt. Jag tror tyvärr att det kommer bli svårt för honom att få en accepterad, av kritikerna då, karriär efter hans val att ta rollen som Edward i Twilight-serien. Detta tycker jag är fruktansvärt synd. Han är en begåvad skådespelare som kan komma att få en fantastisk karriär ifall bara dessa förlegade kritiker förstår sig på sina jobb. Det handlar inte om deras personliga åsikter. Det handlar om vare sig en skådespelare gör ett bra jobb eller ej. Pratade med en filmvetare för några dagar sedan som menade att Rob Pattinson spelar Edward perfekt och han kunde inte se någon annan i rollen. Han ansåg inte att det fanns någon annan som kunde göra jobbet bättre. Så en man på 50+ som forskar i film tycker att Rob gör ett enastående jobb medan kritiker trackar ner på honom. Vad jag vill ha sagt med detta långa inlägg är att jag tycker det är tragiskt att kritiker inte kan se igenom sin egen avundsjuka (ja, så lång går jag) och inse vad som egentligen försiggår framför deras ögon. Varför ska en skådespelare, som i detta fall, bli berövad beröm för att kvinnor världen över tycker att han är snygg? Det är skamligt! Jag hoppa Brad fortsätter göra bra filmer och rollprestationer och att Rob för det erkännande han förtjänar.

    PS. Anna...grymt läcker bild på Rob förresten.

    SvaraRadera
  2. Måste erkännna att jag inte kan förstå den här hysterin som det är över Rob Pattinson. Jag tycker inte att han är speciellt snygg. En pojke i mina ögon inte en man. Jag gillar män. Men jag gillar honom som Edward och tror inte heller att någon annan skulle ha gjort jobbet bättre.

    Håller med ovanstående att Johnny Depp är snygg som en gud.

    SvaraRadera