onsdag 17 augusti 2011

Bok: "Cirkeln"

Engelsfors. Vackert namn, risig stad. Omgiven av djupa skogar där människor ofta går vilse och försvinner. Sex tjejer har just börjat gymnasiet. De har inget gemensamt - förutom att en uråldrig ondska jagar dem. Höstterminen har just börjat när en elev hittas död på en av gymnasieskolans toaletter. Alla förmodar att det var ett självmord. Alla utom de som vet sanningen. En natt då månen färgats mystiskt röd förs sex tonårstjejer till den nedlagda folkparken. De vet inte hur de har kommit dit eller varför de är där, men utan varandra kommer de inte att överleva. De får veta att de är häxor. De Utvalda, som nämns i en uråldrig profetia. Plötsligt är gymnasiet på liv och död - bokstavligt talat. De måste lära sig samarbeta trots sina olikheter, och kontrollera de magiska krafter som vaknat till liv inom dem. Tiden håller på att rinna ut. De måste hitta och besegra ondskan som jagar dem, innan ondskan hittar dem.
En svensk bruksort blir spelplatsen för den stora striden mellan ont och gott. Cirkeln bjuder på 520 spänningsladdade sidor med kärlek, magi, jobbiga föräldrar, läxor, död och vänskap. 2012 kommer fortsättningen Eld och 2013 står slutstriden i sista romanen Nyckeln.
Källa: Adlibris


”Cirkeln” av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren har varit ganska hypad och redan innan den kom ut var den såld till flera andra länder och ett filmbolag hade köpt rättigheterna. Så det var svårt att inte ha några förväntningar när jag läste den även om jag gjorde mitt bästa för att hålla dem nere. Jag kanske inte höjer den till skyarna som en del andra läsare men jag tyckte absolut att den var bra. Det märks tydligt att författarna ville lägga stor fokus på de olika karaktärerna och det har de verkligen lyckats med. Alla har väldigt tydliga egna personligheter och man lär snabbt känna dem. Ibland tycker jag dock att de överdriver lite med personligheterna. Den tuffa tjejen kan inte säga en mening utan att låta tuff, tjejen med dåligt självförtroende kan inte tänka en tanke utan att det visar hur dåligt självförtroende hon har och så vidare. Fast det är inget större problem. Handlingen är bra och håller boken igenom. Ett plus för ett ganska oväntat slut även om man såklart räknat ut en del på vägen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar